astrodesvern.oad@gmail.com

dijous, de gener 26, 2006

Observació - 20060125 bcn

Des del centre de Barcelona també es pot fer astronomia. Aquest és l'exemple del dia 25 de gener del 2006, i amb un instrumental modest (ETX-70). La localització és a un terrat del carrer Casanova amb Aragó i encarat cap a Montjuïc amb partit a l'estadi Olímpic inclòs. Com podeu imaginar les condicions del cel no són molt bones, però no per això em de deixar d'observar el cel. I no cal tenir un gran telescopi dins un bon observatori, sinó que amb un senzill telescopi de 70mm. ja podem gaudir del cel estrellat, tenint sempre present les limitacions de l'instrument i de l'ubicació.

Totes les fotografies són fetes amb una càmara digital compacta Nikon Coolpix880 de 3,34Mp.
Són fotografies individuals manipulades amb Photoshop CS.

En primer lloc vam apuntar a Saturn, el planeta dels anells, que ara torna a ser observable ja des de les primeres hores de la nit cap a l'est, a la constel·lació de Càncer. Mirant per aquest petit telescopi es poden apreciar molts més detalls que a la fotografia, com ara uns anells més definits i el seu satèl·lit Tità.
Saturn
Aquesta segona fotografia és de la zona de Càncer coneguda com el cúmul M44 o "el Pessebre". Durant uns 20 dies Saturn està passant per aquesta zona, molt espectacular amb telescopis a baixa potència o fins i tot amb prismàtics.
M44 "Pessebre" i Saturn
La tercera fotografia és de les Plèiade, també coneguda com M45. Cúmul obert de la constel·lació de Taure. Va molt bé per veure fins a quina magnitud hem pogut arribar amb la càmara Nikon Coolpix880 i 8 segons d'exposició a ISO400. Podem dir que a la fotografia hi ha estrelles de magnitud entre 8 i 9. La podeu compara amb la feta el 20051106 feta des de St. Just Desvern amb una Canon350D i 30".
M45 - Plèiade
La quarta i última fotografia és de la zona de l'espasa de la constel·lació d'Orió. A la part central de l'espasa hi trobem el trapezi i la nebulosa M42. Una fotografia molt vistosa, si tenim en compte que és feta des del centre de Barcelona.
Espasa d'Orió amb M45
Bé, això va ser tot, només un primer contacte del telescopi al nou emplaçament. Com que el lloc i les condicions són prou bones continuarem fent astronomia de ciutat amb petits telescopis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.