astrodesvern.oad@gmail.com

diumenge, de novembre 09, 2008

Observació - 20081107

El passat divendres 07 de novembre vam fer l'observació que cada més fem de la Lluna i dels astres que hi ha aprop seu. En aquest cas tant Júpiter com Venus eren massa baixos respecte l'horitzó i només vam poder-los observar a simple vista quan els núvols ens ho van permetre. La Lluna cada vegada estarà més alta, ja que l'oscil·lació de l'eclíptica fa que al hivern passi quasi pel zenit del cel. Finalment ens vam atrevir a buscar Urà, que no era gàrie lluny de la Lluna. Vam tenir la vista de tres persones que es van interessar molt per l'astronomia i les nostres activitat de divulgació.

El grup durant l'observació.

A les 20:04 UT, teniem una Lluna de 8 dies 23 hores i 15 minuts, amb una fase del 66% il·luminada de la llunació 1062. En aquells moments estava a 386317 kilòmetres o a 61,1 radis terrestres de nosaltres. La següent Lluna plena era el 13 de novembre a les 06:19 UT.

La Lluna, 20081107 a les 20:04 UT.

Urà no va ser fàcil de localitzar dins la constel·lació d'Aquiri. Tot i ser un planeta gasós i molt gran (4 vegades la Terra, però 1/3 part de Júpiter), es troba molt lluny de nosaltres (19,2 UA), i per tant només després d'una curosa observació vam poder diferenciar Urà de l'estrella més propera 96 Aqr. En el camp de l'ocular hi teniem tres punts lluminosos. El punt més a l'esquerra i menys lluminós era HP 115105 una estrella de tipus espectral K0 i magnitut aparent 8,85, situada a 3882,81 anys llum de la Terra. El del mig i més lluminós era 96 Aqr, una estrella de tipus espectral F i magnitut aparent de 5,56, situada a una 114,3 anys llum de la Terra. A la dreta havia de ser Urà brillant amb una magnitut aparent de 5,95. Just al costat d'Urà hi havia una estrella de magnitut 11,8 al límit del nostre telescopi, i per tant no la vam veure.

Represntació amb el programa gratuit Stellarium.

Vaig tirar una fotografia per projecció de l'ocular, és a dir a pols. Per tant ni té seguiment i la poca lluminositat de les estrelles va fer que tinguéssim una exposició superior a 1 segon de temps. Tot i això hi podem veure dos punt amb un cert moviment. El més brillant és d'estrella 96 Aqr, i tot i tenir un tipus espectral que es tradueix en un color blanc per a l'estrella, la turbulència atmosfèrica fa que el focus lluminós de l'estrella sigui distorsionat i tingui aquest color blau fosc. En canvi Urà tot i ser molt lluny de nosaltres vam poder distingir que no era un únic punt de llum sinó una petita esfera i així l'atmosfera no va distorsionar tant els seu color blau cel verdós. La fotografia presenta una visió mirall,degut a la composició del telescopi Newton, on utilitza miralls i lents.

Urà, el punt verdós a la dreta, amb una magitut de 5.95, i 96 Aqr a l'esquerra amb una brillantor de 5,55.
La visió és mirall respecte ja que el telescopi Newton la capgira.


Moment on l'Israel captava vídeos de la Lluna amb la webcam.

Video ja procesat. Detall de la zona del Mare Imbrium, el cràter Plató i cràter Copèrnic.

Finalment un cop tots els videos ja estàn processats s'ajunten en una sola imatge.